Actieve inzet videofilms voor maximaal resultaat


Geschreven door: Jurgen Richter op 23 nov. 2015

Het is leuk maar vooral goed om te zien dat klanten actief omgaan met hun videofilms. Wij maken deze natuurlijk met veel plezier en zullen er steeds, met de kennis van het doel, alles instoppen wat we kunnen. Maar daarna is het grotendeels aan onze opdrachtgevers zelf om ervoor te zorgen dat de film op de juiste plek terecht komt. En dat stopt niet maar begint pas met de opdracht aan ons. Zoals gezegd verdiepen wij ons vergaand in de beweegredenen voor het laten maken van een film. En faciliteren we met een goed script, juiste formats en filmplan en denken we graag mee in het verspreidingsplan. Maar het is de wijze van deze verspreiding door de opdrachtgever zelf wat daarna de mate van succes bepaalt.

Om deze verspreiding voor en door onze klanten makkelijker te maken komen we bij één van de eerder genoemde faciliteiten: het opleveren van de videofilm in diverse formats, zeg maar bestandsvormen: het moederbestand leveren we in een Apple-configuratie voor de allerbeste kwaliteit maar we leveren ook een versie voor Windows, een aangepaste versie voor diverse sharingsites, een extra lichte versie voor directe upload op Facebook en een geschikte iPad versie. Overigens kunnen we op verzoek ook vrijwel alle andere formats leveren. De standaard levering voorziet echter in de meeste gevallen in de behoefte: directe toepasbaarheid op velerlei soorten computers waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is direct een vlekkeloze presentatie te kunnen geven, makkelijk op een iPad mee te nemen is bij een klantbezoek en geschikt om zelfstandig en direct op diverse social media te kunnen plaatsen. En ook, ondanks dat wij onze klanten aanraden zelf een kanaal aan te maken, kunnen wij de film(s) hosten op ons YouTube- of Vimeo kanaal waardoor deze probleem- en kosteloos ge-embed kunnen worden op de eigen website. We leveren in die gevallen immers ook de embedcode mee. Dus toch nog zelf enige actie ondernemen, beste klant. Want tussen een film aangeleverd krijgen en er wat mee doen kan een wereld zitten.

In recentelijk door ons opgeleverde films zijn een paar mooie voorbeelden van actieve toepassing te vinden:


Sapvasten in de Algarve

De directe plaatsing van de promotiefilm van Sapvasten in de Algarve op Facebook leverde na één dag meer dan 1.500 views op, na het maken van de bovenstaande afbeelding staat de teller inmiddels op bijna 2.000. Bovendien deelden meerdere mensen dit bericht wat aangeeft dat we hier sowieso met een actief account te maken hebben. Doordat de speciale Facebook versie "licht" is kan deze zelfs prima via een een mobieltje met 3G abonnement bekeken worden. Om met een zinsnede uit de voice-over tekst van deze film te besluiten: 'het resultaat mag er wezen'.Mercedes-Benz

Een ander mooi voorbeeld is Global Training. Global Training Nederland B.V. (GTNL) is het opleidingsinstituut voor de Nederlandse Daimler organisatie en verzorgt in opdracht van Mercedes-Benz Nederland B.V. de opleidingen voor de dealerorganisaties van Mercedes-Benz en smart. Onlangs hebben we voor GTNL / Mercedes-Benz Nederland een tweetal instructievideo's gemaakt: uitleg over het aanmelden bij Mercedes me en een aflever instructie video voor de Mercedes C350e. Beide films zijn of worden gedeeld met de klanten en/of de dealerorganisatie van Mercedes-Benz Nederland. De actieve wijze waarop GTNL de Mercedes-Benz organisatie niet alleen faciliteert maar ook bewerkt om haar doel (zo effectief mogelijk informatie overbrengen) te bereiken mag wat ons betreft een voorbeeld genoemd worden. Extra leuk: nog vóórdat de laatste instructievideo de e-mail box van de doelgroep bereikte stuurde GTNL een video-vóóraankondiging naar alle belanghebbenden, opgenomen op "plaats delict" van de afwerkingsfase: de montagestudio van Slateboard. Op een serieuze maar voor de presentator kenmerkende hands-on wijze wordt reden en doel van de op handen zijnde instructievideo binnen 60 seconden aangegeven. Met de winter voor de deur zou je het "voorverwarmen" kunnen noemen. Als een paar dagen later de feitelijke instructievideo binnenkomt heb je maximale aandacht. Wat mij betreft heel origineel maar vooral ook goed bedacht.IeTee Solutions

Voor IeTee Solutions uit Oosterhout hebben we een bedrijfsfilm gemaakt waar, vanwege verschillende locaties, meerdere draaidagen voor nodig waren. IeTee Solutions heeft deze opnamedagen steeds genoemd in één van haar blogs en bovendien voorzien van leuke foto's. Op het moment dat de film gereed was is deze niet alleen op de homepage van hun website geplaatst maar hebben zij al hun klanten een speciale nieuwsbrief gestuurd om hen als eerste attent te maken op de bedrijfsfilm. Charmant. Maar ook plaatsten zij hun bedrijfsfilm op LinkedIn. Slimme acties waardoor de film extra aandacht krijgt en je boodschap strak over de bühne gaat.


Actie loont, zoveel is duidelijk. Het is ook voor ons leerzaam om te volgen wat onze opdrachtgevers met hun film doen en welk effect dat sorteert. Op onze beurt kunnen wij daarvan leren en de "best practice" als ervaring teruggeven aan onze klanten. Daar wordt iedereen beter van.

Deel dit artikel

Nooit meer een blog missen?

Inschrijven voor de nieuwsbrief


Onze klanten